Sprekers

Esther van Etten

Sportdiëtiste

esther

Esther van Etten studeerde in 1994 af aan de Hogeschool van Amsterdam opleiding Voeding en Diëtetiek. Na deze opleiding is zij gestart met haar eigen voedingsadviesbureau en ontwikkelde het afslankprogramma Fit en Slank!. Daarna specialiseerde zij zich in het onderwerp voeding bij (top)sporters. In november 2012 heeft Esther de Post HBO Cursus Maag-, darm- en leverziekten afgerond.

Sinds 2006 is Esther werkzaam bij Fysiomed Sportmedisch Centrum in Amsterdam. Daar begeleidt zij een groot aantal topsporters waaronder de nationale roeiselectie en voetballers uit de Nederlandse en buitenlandse competitie. Tevens begeleidt zij ook recreatieve sporters, waaronder veel jeugdsporters die een optimaal voedingsadvies nodig hebben om school en training goed te kunnen combineren. De ervaring in het begeleiden van jeugdige sporters heeft  Esther opgedaan bij voetbalclubs AZ in Alkmaar en FC Volendam.

 

Jessica Gal

jessica

Sportarts

Jessica Gal was topjudoka voor ze sportarts werd. Uiteindelijk werd zij 11x Nederlands kampioen, 4x Europees kampioen, en 4x 3e van de wereld. Zij nam 4x deel aan de Olympische Spelen. Een Olympische medaille zat er niet in. Al met al stond zij ruim 14 jaar aan de wereldtop. Nog tijdens  haar judocarrière besloot ze geneeskunde te gaan studeren en rondde deze af in 1998. Na de Olympische Spelen van Sydney in 2000 zette Jessica definitief een punt achter haar judocarrière om zich te gaan specialiseren tot sportarts. Tijdens deze Spelen werd zij door de bondscoach gevraagd om arts van het Nederlands dames hockeyteam te worden. In deze functie nam zij deel aan de Olympische spelen van 2004 in Athene.

Na bij verschillende sportmedische instellingen werkzaam te zijn geweest besloot Jessica Gal begin 2009 haar eigen sportmedisch adviescentrum op te richten: Het SMA Jessica Gal Sportartsen. Als sportarts is zij betrokken geweest bij de begeleiding van diverse sportteams waaronder het Nederlands dames hockeyteam, het Nationaal zweminstituut Amsterdam, het Nederlands beachvolleybalteam en de damesselectie van ADO Den Haag. Als sporter is zij nog actief in het wielrennen en hardlopen. Tegenwoordig staat zij weer op de mat als trainer bij Stichting Topjudo Amsterdam.
Daarnaast is zij lid van de Sportraad Amsterdam, de Raad van Toezicht van het Kennis Centrum Sport, en de adviesraad van de Stichting Tegenkracht.

 

Albert Smit

img_7235

Bewegingswetenschapper

Albert Smit rondde zijn studie Bewegingswetenschappen in 2002 af aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In zijn laatste jaren had hij zich al gespecialiseerd in prestatie-optimalisatie in de topsport, getuige zijn literatuurstudie naar kleding voor optimale prestatie bij langlaufen en zijn onderzoeksstage naar de optimale energieverdeling bij de individuele achtervolging bij het baanwielrennen.

Eind 2003 begon Albert bij NOC*NSF te werken, om van daaruit de bondscoach baanwielrennen bij de KNWU wetenschappelijke ondersteuning te bieden, welke varieerde van trainings- en wedstrijdanalyse tot veldtesten en windtunneltesten. Deze samenwerking duurde, met een korte onderbreking in 2009, tot en met de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Vanaf 2009 werd Albert ook de inspanningsfysioloog op Papendal, met de klimaatkamer als belangrijkste wapenfeit. Hierdoor heeft Albert een grote hoeveelheid kennis opgedaan over hoogte- en hittefysiologie. Hij was voorzitter van de werkgroep van de KNWU over standaardisering van inspanningstesten medisch (2009) en trainingstechnisch (2010), alsmede expert in de werkgroep Kennis Transfer Systeem (KTS) Wielrennen van de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG). In 2010 rondde hij de Wielertrainer 3 opleiding van de KNWU af en is in zijn vrije tijd weg-, veld- en MTB-trainer bij GWC de Adelaar in Hilversum.

Vanaf januari 2016 is hij werkzaam als zelfstandige vanuit Sportmedisch Centrum Fysiomed in Amsterdam en maakt trainingsschema’s voor iedereen die naar een sportief doel toewerkt. Hij heeft tevens de beschikking over een hoogte/klimaatkamer en een wielerlab, waar inspanningstesten en fietspositiemetingen op de eigen fiets gedaan kunnen worden. Hij was in 2016 trainer van Paralympisch tandemduo Vincent ter Schure en Timo Fransen, die in Rio 2 zilveren en 1 gouden medaille behaalden.

De optimale voorbereiding op het wielerseizoen, belicht vanuit drie invalshoeken: voeding, medisch en training.